Rockfestivaler kring Mälaren

På senare år har rockfestivalerna blivit allt fler i Sverige. Från söder till norr finns en rad olika rockfestivaler att tillgå, framför allt under sommaren. Trakterna runt Mälaren med omnejd är inget undantag.

En festival i Mälarområdet är Enköping Rock Festival som i år gick av stapeln mellan 13 och 15 juni. Under de tre dagarna spelade artister som Sherlock Brothers, The Black Explosion, Mother Misery, Hoffmaestro, Petter och Darin.

En av de större festivalerna som i år ägde rum i området runt Mälaren var trots namnet, Hultsfredsfestivalen, som i år gick av stapeln i Stoxa en bit norr om Stockholm, 13-14-15 juni i somras. Några av artisterna som framträdde på festivalen var bland andra Arctic Monkeys, Band Of Horses, Fatboy Slim, Hästpojken, Imagine Dragons, My Bloody Valentine och Oskar Linnros. Huruvida festivalen kommer att få en förlängning återstår att se.

Skogsröjet i Rejmyre är en annan rockfestival som kan vara värd att besöka om man bor i trakterna kring Mälaren. Första festivalen genomfördes år 2006 och sedan 2010 är det en tvådagarstillställning. Under åren har en rad prominenta rockakter gästat festivalen som till exempel D.A.D, W.A.S.P och så sent som förra året Alice Cooper, Testament, H.E.A.T samt Hardcore Superstar. Årets line-up innefattade bland andra Twisted Sister, Helloween, Lordi, Dark Tranquility samt Pretty Maids. Klara för nästa års festival, som äger rum 1-2 augusti, är redan Crashdiet och Quireboys.

En festival som ägde rum precis där Mälaren slutar var Popaganda, som i år gick av stapeln vid Eriksdalsbadet i Stockholm. På årets festival spelade bland annat Håkan Hellström, The XX, Hot Chip, Noah and the Whale, Jessie Ware och Jens Lekman.

En festival som förvisso inte ligger precis vid Mälaren, men ändå inte allt för långt ifrån är Bråvallafestivalen som för första gången genomfördes under sista helgen i juni tidigare i år strax utanför Norrköping. Festivalen blev den mest besökta någonsin i Sverige med totalt över 51 000 sålda biljetter.

Förutom tre headliners i form av Rammstein, Green Day och Avicii spelade även en rad andra kända band och artister som till exempel In Flames, Volbeat, Armin Van Buuren, Thåström, Mando Diao, Ghost, Frank Ocean samt Rebecca & Fiona. Totalt spelade sammanlagt 112 akter under festivalens tre dagar. Huruvida det blir något Bråvalla även nästa år återstår fortfarande att se.