Melodifestivalen 2015

Årets upplaga av Mello har rullat igång. För några dagar sedan sändes den tredje deltävlingen för att hitta finalisterna till Melodifestivalen. Hur ser ställningarna ut just nu? Och vad säger media om de senaste tävlingarna?

Lördagens deltävlingen tog plats i Östersund. Och publiken var verkligen på gott humör, det applåderades, skrattades och hojtades hela kvällen. Först ut på scenen, efter en introduktionssång av Sanna och Robin som än en gång handlade om skåningar, var Ellen Benediktsson som bara är 19 år. Tyvärr gick låten inte ens vidare till andra chansen. Benediktsson försökte på Loreens unika stil med en låt som går ”från noll till hundra” och som där fokus ligger på ett ord. Medan Loreen sjöng om ”euphoria”, sköng Benediktsson om ”insomnia”. Det var en sådan total ripoff att man knappt kunna fokusera på om låten var bra eller inte.

En annan uppståendelse var såklart balladen av Kristin Amparo. Det var en vacker låt som uppskattades av de flesta tidningarna. Men rösterna räckte inte till. Amparo fick delta i andra chansen men finalplatsen som kritikerna hade hoppats på, gick till Isa istället. En krönikör, Markus Larsson, blev så upprörd att han påstår att de 2.9 miljoner som röstade gjorde fel när hon inte fick gå vidare.

Och den stora favoriten var så klart samen Jon Henrik Fjällgren med sin jojk ”Jag är fri (manne leam frijje)”. Det var roligt att äntligen få se någonting som visade vår egen historia på scenen, vart vi kommer från och som visar vår urbefolkning. Hans bidrag gick till final och även om man inte ser någon statistik på bettingsajterna ännu, är han en favorit för att representera oss i Eurovision 2015 i Wien, även om meningarna om hans framträdande är delade.