Klä dig rätt för rockfestivalen

Rocker

När man åker på festival så vill man ofta visa vilket som är ens favoritband, lite som att man klär sig i en matchtröja då man går och ser sitt favoritlag i fotboll. På konserter och festivaler finns således en jargong att klä sig lite som de man ska se uppträda på scenen.

Det innebär alltså att ska man se Metallica, ja då väljer man kläder som endera liknar deras scenklädsel eller kläder med bandets emblem och stil Metallica-fans har i regel ljusa jeans, bandana och en svart t-shirt. Att klä sig på detta sättet är dels såklart ett sätt att visa vad man tycker om, och dels så blir det en slags gemenskap när man ser andra med samma åsikter. Just rockfestivaler, ska sägas, är tack vare den rätt homogena grupp av människor som besöker festivalen, ganska förskonade från de problem som ibland uppstår på festivaler där många olika stilar samlas. På rockfestivalen så kommer de allra flesta med slitna jeans och bandtröjor av dess olika slag.

Men hur ska man då klä sig då man åker på en rockfestival eller annan typ av festival? Här nedan presenterar vi grundbultarna till rockerstilen.

Stereotypisk rockstil

Vad är då den stereotypa rockerstilen undrar kanske du. Vi nämnde ju redan ovanför att klä sig med slitna jeans och sitt favoritbands emblem, men vi tar en liten noggrannare genomgång här.

  • Slitna jeans – Slitna jeans med hål här och där är en klassiker i rockarens klädrepertoar. Jeansen ska gärna vara ljusblå.
  • Läder och skinn – Läder och skinn får en egen kategori eftersom det kan innefatta både jackor, byxor och kepsar. Detta är vanligast bland band och fans till band så som Judast Priest och liknande.
  • Bandana – Bandana är en slags sjal man sätter runt huvudet. Sångaren i Guns’N Roses, Axl Rose är troligen den som symboliserar denna stil bäst.
  • Nitar – Nitar tillsammans med läder är en klassisk rockaccessoar i form av till exempel nitarmband.
  • Tröjor med tryck – Tröjor och då framförallt T-shirts med tryck är också typiskt hårdrock. Bandlogotyper, olika typer av monster, märken och liknande är vad dessa tröjors motiv brukar visa.