Stora rockfestivaler i Sverige

RockkonsertGenom åren har det funnits några stycken stora festivaler i Sverige. En del har kommit och gått, men också nya har dykt upp, framför allt på senare år.

En av de riktigt stora festivalerna i Sverige är den stora hårdsrocksfestivalen Sweden Rock Festival som äger rum i det lilla samhället Norje utanför Sölvesborg i Blekinge. Festivalen är den av de stora festivalerna som pågått längs utan avbrott. Festivalen äger rum någon av de första helgerna i juni varje år och pågår från onsdag till lördag.

Första upplagan av festivalen gick av stapeln år 1992 och det i Olofström. Under de kommande åren var det Karlshamn som gällde. Mot slutet av 1990-talet gick inriktningen på festivalen allt mer mot hårdrock och år 1998 flyttade festivalen till sin nuvarande boning.

I början av 2000-talet växte festivalen och antalet besökare till över 20 000. År 2004 får ses som det året festivalen verkligen tog klivet upp som en av de verkligt stora festivalerna då den dels utökades till att omfatta tre dagar, dels spelade ett återförenat Judas Priest och ett återförenat Europe på festivalen.

År 2007 blev festivalen ytterligare lite större då ytterligare en dag lades till i form av en uppvärmningsdag på onsdagen med något mindre åskådarantal. Samma år spelade även de amerikanska rockgiganterna Aerosmith på festivalen samtidigt som antalet besökare var en bra bit över 30 000.

Trots den pågående ”festivaldöden” så står Sweden Rock Festival fortfarande starkt och lockar stadigt över 30 000 besökare varje år. I år spelade bland annat Kiss, Europe samt Rush på festivalen.

En festival som det inte gick riktigt lika bra för var ju som bekant Peace And Love-festivalen i Borlänge, vilken i år tvingades ställa in på grund av konkurs endast några veckor innan festivalen skulle ha ägt rum.

Festivalen grundades år 1999 och under de första åren utspelade sig Peace And Love på olika nattklubbar runt om i Borlänge. Följande år fortsatte festivalen att växa och 2006 nådde antalet besökare 15 000. Nu började också de riktigt stora utländska artisterna hitta hit. År 2009 gick festivalen om Sweden Rock som Sveriges största festival med hela 41 000 besökare.

Största besökarantalet nåddes år 2011 med 50 000 sålda biljetter och med artister som Bob Dylan, Kings Of Leon och Journey. Trots förra årets succé med 48 000 sålda biljetter gick ändå festivalen i konkurs. Kanske blev konkurrensen för stor från en annan festival som ägde rum samma helg.

Och det nämligen Bråvallafestivalen som ägde rum samma helg som också Peace And Love skulle ha ägt rum. Med över 51 000 besökare blev festivalen den största någonsin i Sverige och kan troligen komma att vara det under flera år fram över.